Siemens предлага богата продуктова оферта и цялостни решения за водния сектор

Енергийна ефективностТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2014

Офертата на Siemens по отношение на продукти и решения за водния сектор, включително за постигане на енергийна ефективност при помпени системи, е изключително богата. Сред най-интересните и иновативни продуктови серии, които вече имат отличен прием сред потребителите в българския воден сектор, са:

- Индустриални комутационни уреди за защита и контрол от гамата SIRIUS за надеждна и икономична експлоатация в множество приложения във водния сектор.

- Мултифункционално управление на двигатели: SIMOCODE pro - гъвкава модулна система за управление на двигатели за ниско напрежение с постоянна скорост. Използва се предимно за защита и управление на помпи, плъзгачи или клапани.

- Софтстартери - за плавен пуск и стоп. Новият SIRIUS 3RW44 обединява всички функции за модерно управление на двигателя: от вградена система с мостови контакти до електронно реле за защита на устройството от претоварване и термисторна защита на двигателя и е много подходящ за високите изисквания във водния сектор. Широкият диапазон от функции на компактния универсален уред предлага възможности за намиране на решение дори при трудни процедури за плавно пускане и спиране, например при високопроизводителни компресори.

- Модулни и компактни електроразпределителни табла и компоненти за електроразпределителни системи НН. Близката връзка между управлението на процесите и управлението на енергията е особено важна за предприятията във водния сектор с техните широко разпределени и често дистанционно управлявани обекти. Като част от интегрираните системи TIP (Totally Integrated Power), ние предлагаме разпределителни табла SIVACON и система от сборни шини 8PS, както и продукти от фамилията SENTRON за комутиране, защита и мониторинг с комуникационни възможности.

- С продуктовите фамилии SINAMICS, MICROMASTER и ROBICON Perfect Harmony, Siemens предлага изключително подходящи за водния сектор задвижващи системи - с мощност от няколко киловата до двуцифрен мегаватов диапазон.

- Енергоспестяващи двигатели - мощни и икономични. Типични характеристики на нашите двигатели са здрава конструкция, дълъг експлоатационен живот и надеждна експлоатация. Всички тези характеристики допринасят за подобряване на безотказната работа на съоръженията. Освен това, компактната конструкция и ниското тегло улесняват интеграцията на двигателите. Високата ефективност подобрява енергийния баланс и така намалява експлоатационните разходи.

- Преобразуватели за регулиране на оборотите - интелигентни и иновативни. Използването им носи редица предимства: консумацията на енергия с използването им е значително по-ниска, отколкото при задвижвания с постоянна скорост със същата мощност - особено при устройства като помпи или компресори; при пускане на задвижване с честотен преобразувател също се пести допълнителна енергия по време на пуска - около 2 до 4% - тъй като при тях няма токови пикове; плавното пускане и спиране натоварва по-малко механичната система и така удължава експлоатационния му живот.

Други предимства в резултат на използването на честотен преобразовател са отпадане на механичното управление, подобрен фактор на мощността и оптимизиране на качеството на управление с оглед на механичните характеристики. В сравнение с начините за механично регулиране, като например дроселиране, е възможно по-прецизно регулиране на потока с помощта на задвижвания с променлива скорост и с по-кратко време за реагиране.

Следователно, помпената система може да адаптира доставяния обем към действителните потребности по-бързо и по-точно, когато настъпи промяна. Полученото в резултат предимство е повишена сигурност и качество на подаване и третиране на водата.

Сред най-интересните референции в България, които са реализирани с продукти с марка Siemens, е Пречиствателната станция за питейни води „Бистрица”, София.

Станцията в Бистрица е оборудвана с модерна техника за автоматизация от Siemens, която гарантира висока ефективност на технологичните процеси. Информационно-управляващата система е изградена като софтуерна и хардуерна редундантна система (едната работна, а другата - горещ резерв) с контролери SIMATIC S7 400H и индустриални компютри SIMATIC IPC847C и софтуер за операторските станции WINCC.

Иван Рашков, инженер продажби Воден сектор в Сименс
Top