Каммартон България: Ефективността на компресорите CompАir се дължи на редица иновативни решения

Енергийна ефективностТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 5, 2014

Компресираният въздух е едно от най-скъпите приложения в индустрията. Около осем конски сили са необходими за генерирането на една конска сила сгъстен въздух. Представената гама компресори от Каммартон България ЕООД на германския производител CompАir доставя надеждни и енергоефективни индустриални решения.

Технологията е с повече от 200 години инженерен опит и предоставя не само надеждност, дълъг живот, ефективност, компактност, но и инженерни иновации в областта на енергоспестяването и управлението.

Ефективността на компресорите CompАir се дължи на прецизните решения в няколко направления. На първо място поставяме производството на високоефективни винтови елементи - надеждни с доказано качество на материала и обработката.

Всяка винтова двойка е куплирана с точния задвижващ механизъм (електродвигател или двигател с вътрешно горене), осигуряващ максимална ефективност и оптимизиран разход на енергия или консуматив. Управлението на компресорите е следващото направление, което е и собствена разработка на инженерите от CompАir.

Иновативното микропроцесорно управление DELCOS предоставя не само прецизно захранване с въздух и надежден контрол на процесите, но и възможността да се сформират режими на работа съгласно производствения план на всяко едно производство. Хардуерът на управлението предоставя и възможността за свързване към системи за интелигентен сграден мениджмънт (BMS) чрез два протокола ModBus и ProfiBus.

В допълнение инженерите на CompАir разработват и предоставят система SMART Air Master за управление и контрол на до 12 компресора (включително и от различни производители) с множество функции. Индустриалният дизайн на интерфейса на софтуера е MMI (Man Machine Interface) интуитивен и максимално онагледен.

Най-важното енергоефективно направление е внедряването на честотно инверторно управление в компресорите. Инженерите от Симерн са се доверили на продуктовата гама Allen-Bradley® на Rockwell Automation. Инверторният модул управлява последно поколение енергоспестяващи електрически мотори IE3 class.

Регулирането на оборотите позволява прецизно доставяне на сгъстен въздух в съответствие с търсения моментен дебит. При този метод се следи налягането в системата (целево налягане), няма диапазон на налягането (горна долна граница) .

Ползите от регулирането на оборотите е липса на празен ход , липса на диференциално налягане, пусковият ток е значително по-малък от номиналния, без ненужна загуба на енергия при over compressing. Спестената електроенергия е до 40% при използването на индустриален инвертор Allen-Bradley® в управлението на компресорите CompАir.

В процеса на работа компресорите генерират значително количество топлина, която също може да бъде оползотворена. Системата Heat Recovery, предоставена от CompAir, позволява чрез пластинчат топлообменник (флуид/флуид) да се оползотвори голяма част от генерираната топлина.

Така усвоената топлина (приблизително 72%) може да бъде използвана за затопляне на битова вода или на помещение, съответно чрез серпентина или радиатор. Също така въздухът за охлаждане на компресора се загрява с температура до 27 °С над температурата на засмукване и също се оползотворява.

Изложените инженерни решения не са единствените, които са приложили инженерите от CompАir в компресорите. Целта е да се постигне максимална ефективност с минимални разходи - в посока загриженост за околната среда и намаляване на CO2 емисиите.

И всичко това е подкрепено с гаранция CompAir "assure", осигуряваща гаранционни и сервизни програми до 44 000 часа/6 години спокойствие, която е и една от най-щедрите гаранции на разположение в индустрията.

Каммартон България ЕООД
Top