Стратекс: Клиентите изискват надеждност и безотказност на резервното захранване

ЕлектроенергетикаТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2015

Стратекс ООД е инженерингова фирма, специализирана в предлагането и реализирането на решения за резервни и автономни електрически захранвания, използвани в широк спектър от приложения. 17-годишният ни професионален опит и дългосрочните ни партньорски отношения с водещи световни производители ни дават солидна основа за реализирането на комплексни решения, включващи UPS системи, индустриални и специални акумулаторни батерии, токоизправители, зарядни устройства, инвертори, дизелови генератори, соларни фотоволтаични системи и други.

Индустриалните системи за резервно захранване са базирани на AC или DC UPS от индустриален тип за осигуряване на непрекъсваемост на критични процеси. Ключови компоненти на индустриалната UPS система са AC/DC токоизправител и зарядно устройство за батерията, DC/DC конвертори, DC/AC инвертор и акумулаторна батерия (оловно-киселинна, никел-кадмиева и др.). Като резервен източник на захранване се използва дизел-генератор с ATS/LTS за автономна работа.

Наш основен партньор в областта на индустриалните UPS системи е Emerson Network Power и неговите подразделения АC Power (UPS Liebert и Chloride) и Industrial Power (Emerson Industrial). Стратекс предлага и сервизира пълната гама UPS системи на Emerson Network Power с търговски марки Liebert и Chloride. Серията UPS Chloride 80-NET и индустриалната фамилия CP (Apodys) са добре познати и утвърдени продукти за индустрията и се отличават с най-висока надеждност, дълъг живот, отлични функционални характеристики, изключително висока ефективност и ниски експлоатационни разходи (TCO).

Най-критичната и отговорна част от всяко непрекъсваемо резервно захранване, без която и най-надеждната електроника не е в състояние да изпълни основните си функции, е акумулаторната батерия. Стратекс е основен дистрибутор и сервизен център за България на Yuasa Battery (Europe) - производител №1 в Европа на индустриални оловно-киселинни необслужваеми батерии (VRLA).

Предлагаме пълната гама VRLA акумулатори Yuasa, като най-подходящото решение за критични индустриални приложения е серията Endurance, включваща 2 V - 6 V блокове с 12+ години (EN) и 15 години (ENL) експлоатационен живот съгласно EUROBAT.

Други индустриални продукти от нашето портфолио със специфични предимства за различни приложения са UPS и индустриални системи на Lever Power Solutions (Италия), Tripp Lite (САЩ), дизелови генератори Pramac с двигатели Deutz, Volvo, Perkins и др.

Основните изисквания на инвеститорите при реализирането на индустриални проекти за резервно захранване са надеждност и безотказност на оборудването (висок MTBF фактор, паралелни Redundant системи), както и професионално и компетентно сервизно обслужване. За бързото възвръщане на инвестициитe от голямо значение са високата енергийна ефективност на оборудването, дългият експлоатационен живот на батериите, ниските разходи за експлоатация и поддръжка.

За разлика от стандартните UPS системи с общо предназначение, при изграждането на индустриални решения цикълът на реализация е значително по-дълъг и сложен и включва предварителна оценка на товарите и обкръжението, изготвяне на индивидуален проект съвместно с производителя на оборудването, с отчитане на специфичните изисквания на приложението, фабрични тестове и изготвяне на проектна документация, доставка и монтаж на оборудването, пуск в експлоатация, проби, сервизна поддръжка и техническо обслужване за гарантиране на безотказна работа през целия експлоатационен живот.

Михаил Янков,

управител на фирма Стратекс ООД.
Top