Световната банка ще предложи модели за либерализация на електроенергийния пазар

ЕлектроенергетикаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 5, 2015

БЕХ и Световната банка подписаха споразумение за консултантски услуги за предстоящото пълно въвеждане на либерализиран електроенергиен пазар. Договорът предвижда проучване и анализ на нормативната база у нас, актуалното състояние на енергийния пазар и финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор. Документът бе подписан от изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен и представителя на Световната банка у нас Блага Джурджин.

Световната банка ще направи задълбочен финансов анализ на енергийния сектор в България, за да определи финансовия недостатък в НЕК при сегашния пазарен модел. Събраните данни ще позволят изготвянето на финансов модел на енергийната система и гарантирането на дългосрочна финансова стабилност на БЕХ и НЕК.

Като втори етап от изпълнението на договора Световната банка ще предложи модели за преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар, а най-подходящият модел ще бъде въведен в началото на 2016 г. Световната банка ще препоръча и компенсаторен механизъм, който да покрие недостига в НЕК, резултат от разликата между пазарните цени и тези по преференциални договори.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова сътрудничеството със Световната банка е третият важен етап от подготовката на либерализацията на пазара, след като през декември 2014 г. “Българска независима енергийна борса” получи своя лиценз, а през април т. г. БЕХ подписа договор за избор на платформа с “Нордпул”.
Top