Tesla представи батерии за съхранение на енергия от възобновяеми източници

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2015

Tesla разработи система за съхранение на електрическа енергия за дома, офиса и сектора на обществените услуги. Батериите са отговор на проблема с периодичността на възобновяемите енергийни източници като слънчева и вятърна енергия, и са в съответствие с мисията на компанията за разработване на системи, базирани на чиста енергия.

Работата по иновативните батерии бележи първата стъпка на компанията извън автомобилната промишленост и електрическите автомобили. С оглед на нарастващата употреба на възобновяема енергия в домовете, офисите и обществените сгради се повишава необходимостта от надеждно захранване. Батериите на Tesla ще се използват за съхранение на електроенергия по време на пика на производството и нейното използване по-късно, когато не грее слънце или не духа вятър.

Tesla Powerwall е система от презареждаеми литиево-йонни батерии, която съхранява енергия локално с цел преразпределение на натоварването, резервно захранване и собствено потребление на слънчева енергия. Компонентите на Powerwall включват литиево-йонен пакет батерии, флуидна система за контрол на температурата и софтуер, който приема команди от соларен инвертор.

Устройството, предназначено за стенен монтаж, се интегрира в локалната мрежа, за да контролира излишната енергия и да предостави на потребителите възможността да използват енергия от собствените си запаси. Батерията е проектирана специално с цел да осъществява преразпределение на натоварването, като черпи енергия през периодите на слабо търсене и я разпределя при по-интензивно търсене. Батерията може да съхранява излишната слънчева енергия, която не се използва, когато е генерирана, и да я използва по-късно, когато не грее слънце.

Системите за съхранение на енергия Powerwall се предлагат с капацитет 10 kWh, специално оптимизирани за резервно захранване, или 7 kWh - оптимизирани за ежедневни приложения. И двата модела могат да бъдат свързани към слънчева инсталация или мрежа и да предоставят резервно захранване. В комбинация със слънчева енергия батерията от 7 kWh може да удължи екологичните и икономическите ползи от слънчевата енергия и през нощта, когато тя е недостъпна.
Top