Тита-Консулт, Цветан, Явор и Илза Андрееви: Превърнахме се в една от водещите фирми в областта

Ядрена енергетикаИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 1, 2019 • 08.04.2019

Цветан, Явор и Илза Андрееви, собственици на Тита-Консулт, пред сп. Енерджи ревю
Цветан, Явор и Илза Андрееви, собственици на Тита-Консулт, пред сп. Енерджи ревю

През 2019 г. Тита-Консулт отбелязва 25 години на българския пазар. Кои свои постижения отчитате като най-значими за изминалия период?

Самият факт, че вече 25 години една малка частна фирма, работеща в специфичен бранш като радиационния контрол и радиационната защита, се задържа на пазара, е нашето най-голямо постижение. Превърнахме се в една от водещите фирми, единствената в България с толкова широка гама от продукти и услуги в областта на радиоактивността. Като започнем от консултантските дейности и превозите на радиоактивни материали, преминем през целия процес на инженеринг, доставка и поддръжка на все по-широка гама специализирана апаратура за радиационен контрол и дозиметрия, продължим с доставка на радиоактивни източници, системи за технологичен контрол и системи за сигурност, използващи източници на йонизиращи лъчения и завършим с издаване на учебници и книги, свързани с радиоактивността и не само това.

Вече повече от 6 години имаме акредитиран Орган за радиационен контрол от вида C, който работи в 3 основни области - радиационен контрол на работна, жизнена и околна среда, херметичност на радиоактивни източници и радиационен контрол на твърди материали.

 

Кои фирми и организации бихте посочили като най-важни Ваши партньори и с кои реализирани проекти се гордеете най-много?

Работили сме и продължаваме да работим с различни организации от България и чужбина. Справяме се еднакво добре с тривиални задачи и със сложни нестандартни проекти за клиенти като АЕЦ Козлодуй, ДП РАО, Агенция Митници, Гранична Полиция, Лукойл Нефтохим и много други. Към всеки проект се отнасяме еднакво отговорно, без значение какъв е той.

Част от ключовите ни партньорства са с фирмите, които представляваме в България, като Thermo, ORTEC, Automess, Berthold, Nuctech и други. Особено важно за нас е 10-годишното сътрудничество с Департамента по енергетика на САЩ чрез програмата му за Детекция и задържане на нелегален трафик на ядрени материали. Сътрудничим си изключително ползотворно и сме техен регионален партньор по поддръжка на оборудването за ЕС. Фактът, че ни се възлага да обучаваме специалисти от други страни, ни прави горди с доверието, което сме заслужили. Работим с най-известните лаборатории в света - Oak Ridge, Los Alamos, Sandia, PNNL и др. Черпим от техния огромен опит и знания.

 

Кое се оказа най-ключовото за успеха Ви дотук и върху какво ще работите, за да надграждате резултатите си?

Нашият персонал, хората! Колективът от 30 човека е ключовото нещо, което ни позволява да си поставяме все по-високи цели. Комбинацията от специалисти и експерти от старата генерация, с много знания и опит, натрупани през годините, заедно с млади и висококвалифицирани инженери и физици, ни дава увереността, че можем да се справим с всяка поставена задача, с всеки възникнал проблем.

Надграждането е свързано основно със задържането на тези млади хора в България при условия, които им позволяват да се развиват и да се чувстват мотивирани да бъдат част от колектива на фирмата. Всячески поощряваме знанието, 4 човека от нас са докторанти.

Новият, значително по-голям офис на фирмата, който ще открием през тази година, ще подобри работната ни среда и ще позволи да развием предлаганите от нас услуги на още по-високо ниво.

 

Как се промениха технологиите за радиационен контрол и радиационна защита за последните 25 години?

Както във всички области, така и тук промените са непрекъснати. Технологиите се развиват и ние трябва да сме в крак с тях. Ако не поддържаш добри международни контакти, не изучаваш и не прилагаш добрите практики, ако не участваш в международния обмен на знания и опит, просто загиваш. Това ни кара да търсим нови партньорства и нови възможности, да не спираме да се развиваме, да сме в крак с времето. Дано успеем да правим това и през следващите 25 години!
Top