Три енергийни проекта с българско участие са сред приоритетните за Централна и Югоизточна Европа

ЕлектроенергетикаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 5, 2015

Съвместната работа с дипломатическите служби е ключова за реализацията на международните енергийни проекти с българско участие, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на годишната среща с посланиците на Република България.

Участниците във форума бяха запознати с приоритетите на правителството в сектор “Енергетика”, сред които са гарантиране сигурността на доставките на енергийни ресурси, диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни суровини, стабилизиране на електроенергетиката и либерализация на енергийния пазар. От основно значение остава реализацията на Южния газов коридор, както и работата по Вертикалния газов коридор, обобщи министър Петкова.

По време на срещата тя припомни и подписания миналата седмица меморандум за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ за региона на Централна и Югоизточна Европа, като подчерта, че сред седемте приоритетни проекта в плана за действие към меморандума са и три проекта с българско участие. Това са интерконекторите с Гърция и Сърбия и разширението на българската газопреносна мрежа.

Местният добив от дълбоко Черно море също бе обсъден на срещата. Документи по конкурсите за търсене и получаване на нефт и газ в блоковете “Силистар” и “Терес” могат да се подават до 17 август т. г., а в средата на есента ще се оценят подадените оферти, допълни енергийният министър.
Top