Учени от CSIRO разработват гъвкави, печатни соларни клетки

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2016

Учени от австралийската организация за научни и промишлени изследвания (CSIRO) разработват нови материали и процеси, които позволяват производството на тънки, гъвкави соларни клетки с помощта на печатни “соларни мастила”. Тези мастила се използват върху гъвкаво пластмасово фолио с помощта на набор от процеси, включително нанасяне на покривен слой чрез шприцоване, ситопечат и др.

Учени от CSIRO разработват гъвкави, печатни соларни клетки

ПОДОБНИ СТАТИИ

“Слънчевата енергия е огромен източник на чиста, устойчива енергия. Тъй като световните енергийни нужди продължават да се покачват, разнообразният набор от евтини соларни технологии е от решаващо значение за отговарянето на тези енергийни нужди както в развитите, така и в развиващите се страни”, обясняват от CSIRO.

Учените работят както в областта на органичните фотоволтаици (OPV), така и при соларните клетки с фоточувствителна боя (dye-sensitised solar cells DSSC). Тези технологии се различават по няколко начина от традиционните слънчеви клетки, тъй като предлагат по-голяма гъвкавост.

Те могат да бъдат интегрирани към прозорци, рамки на прозорци, покриви, дори към различни опаковки, а освен това са и по-достъпни, тъй като по-ниската им цена и лека конструкция може да отговори на енергийните нужди на отдалечени места в развиващите се страни, допълват изследователи от организацията.

Проучването се провежда от Консорциума за органични слънчеви клетки на щата Виктория в Австралия (VICOSC), създаден с изследователска цел между CSIRO, Университет Monasch, Университета в Мелбърн, BlueScope Steel, Innovia Security и Robert Bosch. Работата на консорциума се финансира от правителството на щата Виктория и на Австралия чрез австралийската агенция за възобновяема енергия. Отпечатаните слънчеви клетки са десет пъти по-малко ефективни от стандартните слънчеви панели, които са изработени от силиций, но учените от CSIRO се надяват да подобрят това.

“Би било прекрасно, ако можем да постигнем подобна мощност при значително по-ниска цена. Въпреки че цената на силиция пада, пластмасата е много по-евтина”, обяснява ръководителят на групата за интегрирани системи и устройства в CSIRO Фиона Сколс.
Top