Уестингхаус ще изготви анализа за VII блок на АЕЦ Козлодуй

Ядрена енергетикаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 4, 2012

Американската компания Уестингхаус ще направи технико-икономически анализ за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Договорът за това бе подписан на 27 август т. г. в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

В обявената на 7-ми юни процедура за избор на консултант участваха пет кандидата - Уорли Парсънс, Риск инженеринг, Арева самостоятелно и в консорциум с Мицубиши и Уестингхаус. Окончателната оферта на Уестингхаус е за 999 500 евро, което е около 1,950 млн. лв. Министър Добрев подчерта, че цената е намалена с 16% от първоначално предложената. По думите на министър Добрев, за тях ще има други изпълнители и стойността им няма да надхвърли 5-6 млн. лв.

Технико-икономическият анализ ще обхваща преглед на два възможни проекта: проект с реактор тип ВВЕР, при който се използва вече закупеното от клиента оборудване заедно със Системи за контрол и управление и гориво на Уестингхауз и турбогенератор на Тошиба Корпорейшън и проект с изграждане и експлоатация на реактор с вода под налягане с мощност 1000-1200 MW. Уестингхаус трябва да завърши работата си по този анализ до март 2013 г.
Top