Успешна демонстрация на мегабатерията SGESS

ЕлектроенергетикаИновацииСп. Енерджи ревю - брой 5, 2014

Kорейската компания SK Innovation, част от третия по големина конгломерат в Корея - SK Group, представи разработка на мобилна 1-мегаватова батерия с капацитет от 0,5 мегават часа. Батерията се състои от около 5000 литиево-йонни клетки, опаковани в контейнер с размерите на вагон.

Успешна демонстрация на мегабатерията SGESS

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мегабатерията бе тествана в института Фраунхофер в Германия. В подкрепа на инициативата учените от института рискуваха да изключат цялостно сградата от електрическата мрежа, оставяйки чувствителните си експерименти в ръцете на мегабатерията. „Алтернативна енергия не може замени тази получавана от изкопаемите горива, без да се преодолеят върховете и спадовете, които могат да настъпят, когато вятърът отслабне или слънцето залезе.

Затова сме толкова развълнувани по отношение на напредъка при батериите за електричество. В Германия, където слънчевото електрозахранване постави рекорди като посреща над 50% от общото потребление на електроенергия, технологията не може да бъде приложена твърде скоро.

В крайна сметка, ако получавате 5% от електричеството от слънчева енергия, и доставките спаднат с 50%, лесно може да бъде направено преразпределение по мрежата, за да се преодолеят някои малки затруднения. Но когато 50% от електроенергията пада наполовина - това е мястото, където визията и реалността се срещат на бойното поле на прогреса”, заявиха от института.

Мегабатерията може да обслужва една или няколко големи производствени мощности (еквивалентни на 100 домакинства), което би било полезно при замяната на много самостоятелни генератори, които все още служат за гарантиране на стабилността на производствените мощности в развиващия се свят.

По-важното е, че мегабатерията може да бъде интегрирана и в регионалните електроснабдителни мрежи. Оптимизацията на управление на енергията на регионално ниво остава във фокуса на института Фраунхофер. Мегабатерията се тества с Micro-Smart-Grid, за да подпомогне разработването на софтуер и системи за управление на мрежите на утрешния ден.

Официалното наименование на мегабатерията е “Smart Grid Energy System Storage” (SGESS). Успешно тестваната SGESS ще влезе в употреба още през 2015 г., чрез базираната в Хамбург компания Enerparc AG.
Top