Успешно второ издание на форум Соларни Балкани

ВЕИ енергетикaБизнесСп. Енерджи ревю - брой 2, 2012

Второто издание на форума за бизнес и инвестиции - Соларни Балкани 2012, се проведе между 28-30 март т. г. в Интер Експо Център, София, по време на международното изложение за ЕЕ и ВЕИ. Събитието бе организирано от Българската фотоволтаична асоциация в партньорство със SolarPV Consulting.

„Като част от своята програма конференцията разгледа практическите аспекти от финансирането и разработването на проекти, като създаде връзка между инвеститорите и индустрията, надхвърляйки възможностите за бизнес обмен и контакти от миналата година”, споделят организаторите. „Акцент бе поставен върху развитието на фотоволтаиката във водещите пазари от региона - България, Гърция, Румъния и Турция, както и условията за инвестиции на други страни в региона като Словения, Хърватска и Сърбия”, допълват те.

Сред основните теми, по които дискутираха участниците, бяха пазарното развитие и фотоволтаични проекти в страните от региона, законовата рамка и административни процедури; актуални промени в Закона за ВЕИ в България и пазарно развитие през 2012/2013 г., както и различните аспекти на финансиране и изграждане на соларни системи в отделните държави.

Участници във форума бяха Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма на България, проф. Петко Витанов, ръководител Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници при БАН; Alexander Zachariou, председател на HELAPCO, Гръцката асоциация на фотоволтаичната индустрия; Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация; проф. д-р Сенер Октик, GENSED, Турската асоциация за соларна енергия, председател Научни изследвания и технологично развитие, както и Мартин Майер, ръководител на центъра на УниКредит Лизинг за възобновяеми енергийни източници.
Top