Венто-К: Слънчевите колектори Sunsystem са сред най-ефективните отоплителни технологии на пазара

Енергийна ефективностТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2015

Гамата на Венто-К обхваща богат асортимент от решения за отопление. Едни от най-ефективните сред тях са слънчевите колектори. Te са идеално допълнение към всяка отоплителна система. На българския пазар предлагаме такива системи от доказани производители в областта като Sunsystem, Hewalex - Полша и Viessmann.

Вакуумно-тръбните колектори Sunsystem са изработени от висококачествени некорозиращи материали и се отличават с естетичен дизайн, висока ефективност и дълъг експлоатационен срок. Вакуумните тръби са тествани за устойчивост на градушка съгласно DIN EN 12975-2 и за термичен шок. CPC рефлекторът е с висока отразителна способност и прецизна геометрия, която насочва дори попадащата под неблагоприятен ъгъл слънчева светлина директно към абсорбера.

Слънчевите колектори Sunsystem Select са със селективно покритие Eta Plus, което ги прави високоефективни през всички сезони. Достъпни са в две ориентации: вертикални и хоризонтални, и три типоразмера: 1.66 m2, 2.12 m2 и 2.7 m2. Те се предлагат с две възможности за свързване: щуцер на 1/2" и извод Ж22 за компресионен монтаж.

Колекторите са снабдени с изолация от каменна вата, която редуцира топлинните загуби до минимум дори при ниски температури. Ефективността на абсорбиране на тези решения достига до 95%. Конструкцията на тръбната арфа на слънчевите колектори подсигурява ниско хидравлично съпротивление, съответно нисък разход на енергия.

Акцент в портфолиото ни високоефективни решения за отопление са и панелните колектори HEWALEX KS. Те са оборудвани с алуминиево-меден абсорбер и са покрити с високоселективен слой EtaPlus от немската фирма Blue Tec. Плоските соларни колектори от серия KS са проектирани за подгряване на битова гореща вода, вода за басейни и за захранване на системи за централно отопление.

Корпусът е изработен от единично парче алуминий с цел редуциране броя на заварките и е защитен с патентовано структурирано стъкло с висок коефициент на проводимост на слънчеви лъчи 91.6%. Колекторите се подлагат на стриктни тестове за качество и енергийна ефективност съгласно изискванията на сертификата Solar Keymark (011-7S1693 F).

Сред новостите в каталога ни решения за отопление са високоефективните слънчеви колектори на Viessmann, които могат да осигурят покриване на годишните нужди за загряване на вода и отопление с до 35%. Всички решения на Viessmann са проектирани за работа със соларна система, независимо дали отоплителната инсталация е с котел на нафта или газ, котел на твърдо гориво или термопомпа.

На пазара предлагаме моделите плоски колектори Vitosol 100-F и Vitosol 200-F, вакуумно-тръбните колектори на принципа Heatpipe Vitosol 200-T SP2A, Vitosol 200-T SPE и Vitosol 300-T, както и соларни управления Vitosolic.

Високоефективните плоски колектори Vitosol 200-F са с абсорбираща повърхност от 2,32 м2 и позволяват оптимално напасване към съответното потребление. Високоефективната топлоизолация редуцира значително топлинните загуби, особено през преходните сезони и зимните месеци. Соларната инсталация с Vitosol 200-F може почти изцяло да поеме подгряването на топла вода за битови нужди и да подпомага отоплението.

Стоян Стоянов,

ръководител отдел “Технически”, Венто-К
Top