Виа Експо: ЕЕ&ВЕ и SMART CITIES 2016: продуктови премиери и добри практики

Фирмени статииСп. Енерджи ревю - брой 1, 2016

От 5-ти до 7-ми април София ще бъде домакин на 12-то издание на изложенията и конференциите ЕЕ и ВЕ (eнергийна ефективност и възобновяема енергия) и Smart Cities (интелигентни градове).

Организаторите от Виа Експо анонсират участие от 10 държави, като 50% от фирмите са от чужбина. “Изложенията са място за нови продуктови презентации и със сигурност можем да очакваме интересни предложения.“ - споделят те.

„В световен мащаб инвестициите в екологични решения нарастват и затова сме убедени, че все по-голяма роля в избора на съответните технологии ще има тяхната ресурсна ефективност.“ - допълват организаторите.

За първи път германската компания Martin GmbH ще бъде част от изявата. Тя има 90-годишен опит в решенията за енергийното оползотворяване на отпадъците. Мотото на Ambitermo от Португалия е “Превъзходство в енергийните системи“. От компанията обявиха, че ще представят собствено производство високоефективни топлинни инсталации. На щанда на Филтър посетителите ще се запознаят с предимствата от внедряване в индустрията на висококачествени решения: газови когенерацонни модули, системи за модернизация на горивния процес и ефективно управление на котли Autoflame, водоохладителни кули и др.

Отново се наблюдава силен интерес към биоенергията. Schmack Biogas ще популяризира решения за сухо и мокро анаеробно разлагане и по-специално - малки инсталации с широко приложение в селското стопанство. INGRA Energie und Umwelltechnik е представител на MAN Diesel & Turbo.

„Ще запознаем целевата аудитория на събитието с нашето портфолио от парни турбини от 1,5 до 40 мегавата, подходящи за инсталации на биомаса“ - споделя г-жа Катарина Крковиц. INGRA Energie und Umwelltechnik, HERZ Energietechnik и Polytechnik Luft- und Feuerungstechnik ще са сред участниците на традиционния Австрийски павилион.

Арго Интернешънъл, съвместно със своите партньори Green Climatech и Biofuture ще запознаят посетителите със своя широк асортимент котли за пелети, машини за рязане и за производство на пелети. „С избора на една отоплителна система решавате колко ниски или високи ще бъдат енергийните разходи в следващите десетилетия.” - коментират от Джордан ЕМ.

Фирмата ще представи пелетните котли Defro, съоръжения за отоплителни, климатични, вентилационни инсталации. Хайтек изгради един от най-добрите заводи в България по показатели иновативност и технологичност. Сред мотивите за участие на компанията е целта й да се срещне с потребители на екобрикети и пелети.

Фирма Чепъков работи активно на ВЕИ пазара, като предлага соларни, хибридни и вятърни системи за жилища и за автономно захранване на отдалечени обекти. Тя ще представи свръхбързи контролери за малки соларни конфигурации, така и за мощни промишлени инсталации, както и нова гама професионални зарядни устройства.

Метекно България произвежда изолационни панели с минерална вата и полиуретанова пяна, които могат да се използват за всякакъв вид преградни стени и покриви, за промишлени, селскостопански и бизнес сгради. Тодор Спасов от Елтрак България обяви, че фирмата ще покаже нови модели високоефективни системи за производство на топлинна и електрическа енергия, както и продукти в областта на хибридните технологии.

Топлоизолационна система NEW-THERM® ще бъде акцент в участието на Пи Си Си Енергия.

Към списъка с изложителите се присъедини и Стратекс. Фирмата предлага комплексни решения, включващи UPS системи, индустриални и специални акумулаторни батерии, токоизправители, зарядни устройства и др.

Посетителите на Smart Cities ще могат да се запознаят с цялостни решения за сградна автоматизация, които намаляват инсталационните, енергийни и оперативни разходи. Изложители ще популяризират системи "Умен дом", "Умен офис, хотел, заведение" и безжични решения.

Организаторите от Виа Експо са поканили лектори от авторитетни европейски и български организации да споделят своя опит и добри практики. Представител на Министерството на икономиката ще говори за европейските фондове за конкурентоспособност. Засегната ще бъде темата за европейското и българското законодателство, което ще оказва влияние върху развитието на енергетиката. Специална сесия на Euroheat & Power ще разгледа новостите в централизираното отопление и възможностите за свързване на локални отоплителни системи с възобновяеми енергоизточници.

Президентът на Международната асоциация за геотермална енергия д-р Джулиет Нюсън ще говори за директното оползотворяване на геотермалната енергия в Нова Зеландия.

Оливър Льобел от PU Europe ще коментира как климатичните условия влияят върху реалната енергийна консумация и качеството на въздуха в една пасивна сграда.

Интересна ще бъде презентацията на Института за енергийни характеристики на сградите в Европа от Белгия. Тя ще очертае пътя към модернизирането на търговските центрове. Повече за зелените сгради ще научим от д-р Кристин Лемейтър от Съвета за устойчиво строителство, Германия.

Сред темите в Smart Cities ще бъдат националната ни политика в областта на ИКТ, интелигентен транспорт и предизвикателствата пред българските общини.

За повече информация: Виа Експо

www.viaexpo.com


Top