Weishaupt, инж. Георги Колев: Следваме тенденцията към все по-качествени и енергийно ефективни продукти

ИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 5, 2018

Weishaupt, инж. Георги Колев: Следваме тенденцията към все по-качествени и енергийно ефективни продукти

инж. Георги Колев, управител търговско представителство на Max Weishaupt за България, пред сп. Енерджи ревю

Weishaupt е сред водещите производители на горелки, кондензни котли, соларна техника, термопомпи и решения за сградна автоматизация. Как е организирана дейността на компанията в България?

Max Weishaupt е основана през 1932 г. с централа в Швенди, Германия, и се ръководи от инж. Зигфрид Вайсхаупт и сина му, инж. Томас Вайсхаупт. В световен мащаб персоналът на групата наброява над 3400 служители.

Търговското представителство на компанията в България е активно повече от 25 години. Основната му дейност е обслужване на клиенти и партньорски фирми чрез продажба и сервиз на нафтови, газови, комбинирани и специални горелки до 32 000 kW, както и снабдяване с резервни части.

Продуктите на Weishaupt са познати в страната отдавна, тъй като все още получаваме запитвания за резервни части за горелки, работещи безупречно над 35 г.

Как успявате да постигнете баланс между изискванията за висока енергийна ефективност и ниски емисии на азотни оксиди (NOx)?

Постоянното покачване на цените на горивата и все по-строгите емисионни норми определят тенденцията към все по-качествени и енергийно ефективни продукти, каквито са нашите горелки.

Още през 2005 г. бе представена първата дигитална горелка Weishaupt, като от около 5 години не предлагаме механични модели, а само дигитални. Сред най-важните им предимства е енергийната ефективност, дължаща се на изключителната прецизност на горивния процес.

При дигиталните горелки има възможност за използване на вграден инвертор за електродвигателя на вентилатора, което спестява на годишна база над 50% от енергопотреблението.

Друга важна опция е използването на кислородна сонда за димните газове, което спестява около 2% от разходите за гориво на годишна база.

По отношение на NOx, предлагаме различни серии в зависимост от изискванията за емисии в съответната държава.

Сериите за по-ниски NOx-емисии са LN, multiflam® 3LN, 4LN и PLN (NOx до 30 mg/kWh). За нас не е проблем да предлагаме комбинация от енергийно ефективни и нискоемисионни горелки. Освен финансови средства, една по-ефективна горелка спестява и огромни количества CO2-емисии.

Системите за управление също допринасят за подобряване на ефективността. Какви са най-новите Ви разработки в областта?

Всички описани процеси при дигиталните горелки имат нужда от прецизно управление. При горелките Weishaupt видовете управление са основно четири: W-FM 50, W-FM 54, W-FM 100 и W-FM 200.

Разликата е, че с W-FM 50 и W-FM 54 може да се управляват горелка и честотно регулиране, докато W-FM 200 позволява допълнително управление на честотно регулиране, кислородна сонда и до 6 сервомотора, което обуславя приложението му при горелките от серията 4LN и при специалните изпълнения като например горелка на три горива или симултанно горене.

Актуална разработка е новият висок клас управление W-FM 1000, което се използва при редица специализирани горивни процеси. Разполагаме и с отдел, който се занимава само с контролни шкафове по задание на клиента, които намират приложение при котли и специални приложения.

Какви са другите водещи технологични и пазарни тенденции в сектора?

Последна технологична тенденция за горелките Weishaupt е споменатата серия нискоемисионни горелки 4LN с рециркулация на димните газове и серията PLN с предварително смесване на газ и въздух.

Разработката и серийното производство и на двете серии бе продиктувано от налагането на високи изисквания за NOx-емисиите в Китай през 2017 г. Нормите тук са все още далеч по-високи, но със сигурност вървим в тази посока заедно с ЕС.

Интересна тенденция в България е доставката на горелки за работа на биогаз. Вече можем да се похвалим с много безупречно работещи горелки на два газа (биогаз/природен газ или биогаз/LPG).

Тези горелки се използват предимно в изградените в няколко мандри биогаз инсталации, където работят на парни и водогрейни котли за производствени нужди. За една от тези мандри доставихме и горелка, работеща на три вида гориво (биогаз, природен газ и нафта). Двугазовите горелки намират приложение и в пречиствателните станции.


Top