Захранвана от слънцето инсталация ще превръща морската вода в питейна

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 5, 2016

Проект за захранвана от слънцето тръбовидна инсталация, която ще произвежда близо 5,7 млрд. литра чиста питейна вода чрез електромагнитно обезсоляване, предложиха от Land Art Generator Initiative (LAGI).

LAGI е организация, която разработва проекти за артистична енергийна инфраструктура, вписваща се в архитектурата и визията на мястото, където ще бъде построена. Тръбовидното съоръжение, наречено “Тръбата” (The Pipe), ще представлява офшорна инсталация, плаваща близо до 107-годишния кей на Санта Моника, САЩ. Освен че ще превръща солената морска вода в питейна, “Тръбата”, определяна още като “скулптура и електроцентрала”, ще генерира и 10 000 МВтч слънчева енергия годишно.

На всеки две години LAGI разработва проекти за различни градове, като за 2016 г. това е Санта Моника, в частност крайбрежните води около емблематичния кей на града. За пръв път тази година обаче организацията приемаше и предложения за проекти, които не се отнасят само до произвеждането на електроенергия от възобновяеми източници.

В голяма степен заради сушата в щата Калифорния и опасността от недостиг на вода бяха одобрени и няколко проекта за генериране на питейна вода или питейна вода и енергия от възобновяеми източници.

“Днес повече от всякога производството на питейна вода и енергия са взаимосвързани. Тъй като Калифорния е изправена пред сериозен недостиг на вода през следващите години, със сигурност ще се увеличи и количеството енергия, необходимо за производство и пренос на вода.

Поради тази причина през 2016 г. разширихме изискванията ни за артистични и устойчиви инфраструктурни проекти, като приехме и няколко предложения за производство на питейна вода в допълнение към или вместо производството на чиста енергия”, обясняват LAGI за проекта на консултантската фирма Khalili Engineers.

Във вътрешната част на инсталацията ще бъдат разположени множество басейни с топла и студена кристално чиста морска вода, които ще бъдат отворени за посетители. Над тях ще бъдат разположени слънчеви панели, които ще осигуряват необходимата енергия за изпомпването на морската вода през системата за електромагнитна филтрация, разположена под басейните. По време на този процес басейните в инсталацията ще се снабдяват със солена вода, а пречистената питейна вода ще отива в Санта Моника.

Замърсителите на прясната вода могат да са видими или невидими. Видимите частици лесно се филтрират чрез обикновени процедури. Но невидимите с просто око замърсители (разтворени вещества) правят филтрацията по-сложна и скъпа.

В същото време стандартните технологии за обезсоляване, като обратна осмоза, изразходват прекомерни количества електроенергия, генерират нежелани промишлени отпадъци и замърсяват водите, а освен това за извършването им са необходими много скъпи машини.

Инсталацията “Тръбата” ще пречиства минералите и замърсяванията и минералите от солената вода, докато тя не стане годна за напояване или пиене, по бърз и енергийно ефективен начин.

Това ще се извършва чрез електромагнитна филтрация, при която изолирано електромагнитно поле в тръбите циркулира морската вода, като така разделя солите и примесите. Процесът е възможен благодарение на факта, че всички разтворени във водата вещества се йонизират и следователно могат да се контролират чрез електромагнитна енергия.

Създателите на проекта предвиждат морската вода с 12% соленост, произведена от “Тръбата”, да се използва в топлите басейни в съоръжението, а след това да се изпомпва обратно в залива Санта Моника чрез “интелигентна отделителна система”. Отделно пречистената от офшорната инсталация 5,7 млрд. литра питейна вода пък ще се влива директно в общинската водоснабдителна мрежа на града.
Top