Проведе се международната конференция за ядрена енергетика Булатом 2014

Ядрена енергетикаТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2014

Тазгодишното издание на традиционната международна конференция “Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност” се проведе в дните от 4 до 6 юни във в. к. “Ривиера”, Варна.

“И тази година в рамките на мащабния форум специалисти от областта на ядрената енергетика и представители на дипломатическите мисии и бизнеса дискутираха състоянието и перспективите за развитие на ядрената енергетика”, споделиха организаторите от Български атомен форум.

Свои доклади в рамките на конференцията представиха водещи български и чужди компании в областта на проектирането и изграждането на атомни централи, сред които Уорли Парсънс, Арева, Уестингхаус, Атомстройекспорт, Атоменергопроект, Риск Инженеринг и други. Те представиха свои технологични решения, свързани с безопасността в сектора.

Събитието започна с приветствие от Богомил Манчев, председател на Булатом. Откриващият панел „Информация за същността и характеристиките на водещите ядрени технологии с водо-водни реактори” с водещи Янко Янев и Станислав Георгиев продължи с поздравителен адрес от Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”.

Първата лекция „Форатом: Ядрената индустрия в ЕС и Форатом” бе представена от Жан-Пол Понселе, генерален директор на Форатом Белгия. Сред лекторите бе и Рикардо Ловет, представител на Уестингхаус Електрик Къмпани ООД, който запозна аудиторията със същността и основните характеристики на технологията АР-1000 на фирма Уестингхаус. Интерес предизвика и лекцията на председателя на Агенцията за ядрено регулиране д-р Лъчезар Костов, посветена на процедурите по лицензиране на нови ядрени проекти в България.

Тема на следобедната сесия на първия ден бе „Пътища за ускорено изграждане на нова(и) ядрена(и) мощност(и)”. Водещи на панела бяха Тома Томов и Събин Събинов. Участниците присъстваха на презентации, посветени на състоянието на ядрената енергетика в Русия, Полша, Чехия, Южна Корея, Франция и Южна Африка. Специални гости на международния форум бяха министрите на енергетиката на България от 2005 г. насам.

През втория и третия ден бяха обсъдени въпроси, свързани с технологии и практики при извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения, преработката и съхранението на радиoактивни отпадъци (РАО) и отработено ядрено гориво (ОЯГ), както и бъдещото удължаване на срока на експлоатация на блокове 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй”.

Сред компаниите, взели участие в международната конференция, бе и фирма ЕнергоСервиз. „В рамките на Булатом 2014 ръководството на компанията се срещна с 42 студенти, завършващи обучението си и търсещи реализация в сферата на ядрената енергетика. На специално обособен щанд бяха изложени някои от най-популярните преносими уреди, предлагани от нас на пазара.

Специалисти от компанията подробно разясняваха предимствата на продуктовите линии на Mirion. Изпълнителният директор г-н Георги Манчев взе участие в изнасянето на доклад, подготвен от Уестингхаус Енерджи Систъмс ООД, клон България на тема „Представяне резултатите от извършено обследване на ресурса на КИУС “Ovation” и СРМ на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”, разказаха от компанията.

„По време на конференцията имахме възможността да осъществим ползотворни контакти и обмяна на информация, свързана с добри практики на водещи фирми в енергийния бранш”, споделиха представители от фирма Аден Груп, участвали също в събитието.
Top